Coach

5 redenen waarom kostprijscalculatie zo waardevol is


Enkele weken geleden heb ik 2 trainingssessies gegeven rond ‘kostprijscalculatie in productie’.


De interesse was groot en het viel me op dat bepaalde sectoren (ondanks de competitiviteit) weinig inzicht hebben in hun kostprijs.


Dit heeft me geïnspireerd om deze blog te schrijven.


Waarom is kostprijs zo waardevol voor jouw onderneming ?


1.     Inzicht in de kostprijs kan bijdragen tot ‘gezond kostenbewustzijn’:

De mate waarin je kostprijsinformatie deelt naar verantwoordelijken toe binnen jouw organisatie en de mate waarin je hen vraagt naar hun bevindingen, zal de cultuur van ‘gezond kostenbewustzijn’ stimuleren.


Indien je medewerkers een inzicht hebben in de kostprijs van het product of dienst zorgt dit ervoor dat ze kostenbewuster zullen ageren en zich verantwoordelijk voelen om kostprijsverbeteringen te identificeren en door te voeren.


2.     Kostprijsbeheer en identificatie van kostprijsverbeteringen:

Eenmaal je de kostprijs kent is het vooral van belang de parameters/drijfveren die deze kostprijs beïnvloeden te kunnen onderscheiden.


Indien men de drijfveren kent en hier als medewerker of team een invloed op kan uitoefenen dan kan men zich verantwoordelijk voelen.  Als gevolg hiervan kan de medewerker autonoom op zoek gaan naar kostprijs verbeteringen en een invloed uitoefenen op de kostprijs parameters in het belang van het bedrijf.


 3.     Kostprijsbeheer en inzichten in de kostprijs:

Eenmaal je de kostprijsinformatie gesprokkeld hebt, kan je interessante inzichten voor je bedrijf opmaken.


Een inzicht kan het break-even inzicht zijn, zo heb je een idee vanaf welk moment jouw bedrijf winst maakt.


Daarnaast kan je winstgevendheidsinzichten en segmentatie doen van producten zodanig dat het duidelijk is welke producten hoog volume en hoge winst en welke producten hoog volume maar lage winst opleveren.  Door inzicht en bewustwording hierrond, kan men de gepaste acties nemen.


4.     Het initiëren van de ‘gewenste kostprijs’:

Door het verhogen van het inzicht in de kostprijs en het installeren van een cultuur van ‘gezond kostenbewustzijn’ kan men als organisatie vertrekkende van de huidige kostprijs komen tot de gewenste kostprijs.


Men noemt dit ook de ‘target kost’.  Dit is één van de belangrijkste pijlers in het business model van Tesla en mikt op het maken van betaalbare elektrische wagens voor een groter wordende doelgroep.


5.     Value engineering van de kostprijs van een product of dienst:

Om een verhoogd inzicht te krijgen in de kostprijs van het product of dienst, kan men de kostprijs van de component (van het product of dienst) in verhouding plaatsen tot de gehele kostprijs.


Door te focussen op de verhouding in kost per component kan men inzicht krijgen welke componenten en hun kostprijs doorwegen.


Door in gesprek te gaan met leveranciers kan men mogelijks het product of dienst aanpassen met minimale impact op de kwaliteit en functionaliteit maar met een groot effect op de kostprijs en de winstgevendheid van het product.


Ik kijk ernaar uit te horen of jij na deze blog, de nood ziet voor kostprijsberekening ?


Vind je dit artikel interessant, deel het met zoveel mogelijk ondernemers binnen jouw netwerk !


Ik hoop van harte dat het zorgt voor bijkomend inzicht !


Hou je goed !


Guido Vandaele, zaakvoerder van G-Perform – Financiële training, coaching en realisatie financiële projecten


guido@g-perform.com


Neem een kijkje op de website: www.g-perform.com


.